Troms fylkeskommune
Postadresse: Pb 852, 9488 Harstad
Besøksadresse: Havnegata 2, 9400 Harstad
Telefon: 77 78 86 65 • Nettsted: http://troms.ksys.no
Kontaktperson:
En Helt Surrealistisk Opplevelse
Produksjonsliste
Program

En Helt Surrealistisk Opplevelse

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

En helt surrealistisk opplevelse er et tegneprosjekt som introduserer elevene til surrealismens billedverden. Det handler om å se, om kommunikasjon og om tegneglede.

Elevene skal jobbe i grupper. Hver gruppe får utdelt en digitalkopi av forskjellige surrealistiske kunstverk. Elevene skal skrive ned minimum ti punkter som beskriver med ord hva som befinner seg på billedflaten. Når alle er ferdige med beskrivelsene sendes de videre til neste gruppe, som får i oppgave å tegne. Utgangspunktet er at alle KAN tegne og at alle, på en eller annen måte har sitt særpreg og sin personlige strek. I plenum sammenligner vi tegningene med originalen og snakker om hva vi har gjort. Vi avslutter med en kort samtale om surrealismens ide og betydning. 

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Troms fylkeskommune

Om kunstner / utøver / gruppe

Ellen Rishovd Karlowicz, født 1962, er utdannet ved malerlinjen på Kunst og håndverkskolen og Kunstakademiet i Oslo og i Warszawa på 1990- tallet. I tillegg til arbeid på eget atelier har Ellen bred erfaring innen kunstformidling, og er for tiden
ansatt i en 50% stilling som formidler ved Vestfold Kunstsenter. Hun har hatt oppdrag som kunstkonsulent og som utøvende kunstner innen kunst i offentlig rom.

Jacek Karlowicz, født 1962 i Goldap i Polen, er utdannet ved Kunstakademiet i Warszawa med master i maleri og skulptur. Han har siden 1992 bodd tidvis i Polen og i Norge. Han arbeider mest med tegning og skulptur og har undervist i disse fagene blant annet ved Kunstskolen i Åsgårdstrand. Jacek har hatt separatutstilling i Vestfold Kunstsenter og deltatt på en rekke utstillinger i Polen. Han har sitt atelier på øya Veierland i Vestfold.

Multimedia og vedlegg

Bilder

Philosophers+Lamp.jpg
Foto: Ellen Rishovd Karlowicz
Klasserom 3
Foto: Ellen Rishovd Karlowicz

Publikumskommentarer:

1

Jeg syns at DKSen var veldig bra. Vi fikk se andre metoder å tegne på som viste oss at man ikke alltid må tegne realistisk. De som framførte var flinke til å forklare begreper og vise oss hva vi skulle gjøre
Skrevet av KRE (Berg, ) - 8.9.2017 9:08

2

Det var veldig bra, å skrive beskrivelsen var veldig gøy! Det beste var det å forestille seg et bilde fra andres beskrivelser, litt vanskelig men utrolig gøy!
Skrevet av S.E (Berg skole, 10.klasse) - 8.9.2017 9:09

3

Det var interessant. Det var litt utfordrende og forklare hva man så på bildet og forklare det.
Skrevet av Gn (Berg, 10.Klasse ) - 8.9.2017 9:09

4

Det var spennende å prøve å tålke beskrivelsene til de andre medelevene, for så male det som var beskrevet.
Skrevet av Emilie (Berg Skole, 10) - 8.9.2017 9:09

5

Jeg synes opplegget var interessant, lærerikt og utfordrende. Det var vanskelig å tolke beskrivelsene av de forskjellige tingene som skulle plasseres på bildet, men det var morsomt. Alt i alt et morsomt opplegg!
Skrevet av SNS (Berg, 10.) - 8.9.2017 9:10

6

Veldig artig og kreativt. Det var kult måtte tegne et bilde fra noen andre sinn beskrivelse, det var både vanskelig men artig. det var også bra at vi kunne bare slutte å tenke på "om" vi griste.
Skrevet av (10, berg skole) - 8.9.2017 9:10
Navn:
Skole:
Klasse:
Kommentar:
Visuell kunst
Trinn: 8 - 8
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Mona Aas Johansen, tlf. 77 78 86 56
mona.aas.johansen@tromsfylke.no
Gunn-Ellen Rye Krøtø, tlf: 77 78 86 51
gunn.kroto@tromsfylke.no

Kontaktperson utøver
Ellen Rishovd Karlowicz, tlf. 95 08 78 83
ejrk@online.no
Programlengde
90
Maks publikumsantall
30
Arena / rom
Skolen
Workshop
En helt surrealistisk opplevelse er et tegneprosjekt som introduserer elevene til surrealismens billedverden. Det handler om å se, om kommunikasjon og tegneglede.”I am enough of an Artist to draw freely upon my imagination. Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world”  Albert EinsteinProsjektet starter med en workshop der elevene skal jobbe sammen to og to eller i grupper på tre. Hver gruppe får utdelt en digitalkopi  av forskjellige surrealistiske kunstverk. Nå skal elevene skrive ned minimum ti punkter som beskriver med ord hva som befinner seg på billedflaten. Beskrivelsen må være så god at noen som aldri har sett bildet før får en ide/visjon om hvordan det ser ut. Når alle er ferdige med beskrivelsene sendes de videre til neste gruppe, som får i oppgave å tegne.Vi står ved staffeli og tegner med blyant og pastellkritt på store ark. Formidler veileder ved hjelp av enkle, felles tegneøvelser som skal inspirere barna til å sette i gang. Utgangspunktet er at alle KAN tegne og at alle, på en eller annen måte har sitt særpreg og sin personlige strek. Vi vil oppmuntre og veilede barna underveis i dette arbeidet. Når tegningene er ferdige blir det spennende å se ”originalen” som ligger til grunn for tegningen. Hvor lik er den? Hvordan ser den ut i forhold til det du hadde sett for deg? I plenum sammenligner vi tegningene med originalen og snakker om hva vi har gjort. Vi avslutter med en kort samtale om surrealismens ide og betydning.​
Bærehjelp
Nei
Oppriggingstid
15 min.
Nedriggingstid
10 min.
Arrangører
Arrangert av:
Troms fylkeskommune