troms tromsfylke.no Hjem

Finn dine spillesteder:

Russisk Aften

Den sprudlende trioen Erika-Andrej-John Kristian reiser gjennom hele Troms med russiske toner

Dominique Guyot @ Troms // 16.02.18

På  forestillingen «Russisk Aften» vil publikumet kunne nyte tradisjonelle og nyere russiske sanger og instrumentale stykker. Alle vil kjenne igjen klassikere som «Kalinka» og «Sabeldans», men det blir også anledning til å oppdage mange mindre kjente perler fra den russiske musikkskattkisten.

John Kristian Karlsen, distriktsmusiker i Sørfold kommune, er en kjent figur i landsdelen. Han har de siste årene samarbeidet med landsdelsmusiker Erika Toth om flere produksjoner fra Kultur i Troms. Han har vært solist sammen med sopranen Åse Krystad i Nyttårskonsertene og Festkonsertene med Arctimus sekstett, og med Ketil Hugaas i Operapub med Arctimus trio. Nå er han aktuell med «Russisk Aften» sammen med vår egen Erika Toth og den russiske akkordeonisten Andrej Stepanov.
Andrej spiller bajanakkordeon, et russisk trekkspill med en karakterisk, rik og ren klang som egner seg spesielt godt for virtuost spill. Han kommer fra St. Petersburg og har sin musikkutdannelse fra byens musikkonservatorium. I St. Petersburg arbeidet han flere år som musiker i en show-gruppe før han kom til Norge i 1993. Han har lang erfaring innen cabaret- og musikkteaterformen. Nå er han bosatt i Bodø, og gjør seg gjeldende som en aktiv frilansmusiker.
Når det gjelder Erika blir hennes fanklubb i Troms større og større for hvert år, og mange reiser gjerne noen mil for å oppleve henne, uansett om hun spiller wienervals, tango, ungarsk… eller russisk musikk. I hennes trio får alle tre musikerne anledning til å briljere med det de er best på – spilleglede, virtuositet og formidling.


Musikerne ble veldig godt mottatt på sin første «Russisk Aften»-turné i fjor. På Skjervøy opplevde de noen øyeblikk med dramatikk da det plutselig røk en del i Andrejs trekkspill. Da han spurte høyt om noen hadde gaffateip, ble han misforstått av en eldre dame som hørte ordet «gaffel» og sa «Nei, men jeg har en skje, om det kan hjelpe!». Når hun først hadde fått ordet utnyttet hun den ufrivillige pausen til å holde en improvisert takketale for Landsdelsmusikernes viktige bidrag til det lokale kulturlivet. Hun nevnte også hvor rørt hun ble av å høre på deres russiske musikkprogram, da det brakte frem minner fra hennes ungdom og russernes betydning i Nord-Troms under krigen. Hele forsamlingen ble grepet av hennes rørende innslag, og det ble helt stille noen øyeblikk, før Andrej fikk liv i instrumentet igjen og kastet seg inn i neste virtuose stykke.


Denne uka skal det klinge russiske toner fra Harstad til Nord-Troms, via Senja og Tromsø, gjennom i alt 6 konserter på 4 dager. Kultur i Troms ønsker spesielt velkommen til Solhov, der innehaver Ingunn Rivertz Vatne satser friskt på konserter med Landsdelsmusikerne, først med mat og musikk på Russisk Aften fredag 23. februar, deretter med «Flygel eller Fesk» onsdag 21. mars. Vi håper at mange vil benytte seg av det nye kulturtilbudet i det ærverdige bygget på Lyngseidet.

Turnéplan uke 8:
Onsdag 21. februar kl. 11:30: Kanebogen kafé og aktivitetssenter, Harstad (lunsjkonsert)
Onsdag 21. februar kl. 20:00: Mat og musikk på Jordhuset, Vesterfjell
Torsdag 22. februar kl. 19:00: Kurbadet, Tromsø
Fredag 23. februar kl. 12:00: Tromsø KulturHus (lunsjkonsert)
Fredag 23. februar kl. 19:00: Mat og musikk på Solhov, Lyngseidet
Lørdag 24. februar kl. 16:00: Halti Kulturscene, Storslett


Kontaktperson Kultur i Troms:
Dominique Guyot, produsent
Tlf. 777 88 653 / 900 90 747
dominique.guyot@tromsfylke.no

Erika Toth - Foto Dominique Guyot

Erika Toth - Foto Dominique Guyot

Erika Toth spiller "Russisk Aften"
På Hjørnet AS, Skjervøy, 27. feb. 2017
Foto Dominique Guyot

Foto Dominique Guyot

John Kristian Bjørnstad Karlsen - Foto Dominique Guyot

John Kristian Bjørnstad Karlsen - Foto Dominique Guyot

John Kristian Bjørnstad Karlsen synger "Russisk Aften"
På Hjørnet AS, Skjervøy, 27. feb. 2017
Foto Dominique Guyot

Foto Dominique Guyot

Andrej Stepanov - Foto Dominique Guyot

Andrej Stepanov - Foto Dominique Guyot

Andrej Stepanov spiller "Russisk Aften"
På Hjørnet AS, Skjervøy, 27. feb. 2017
Foto Dominique Guyot

Foto Dominique Guyot