Northern Expo er en ny og unik satsing for å synliggjøre og fremme nordnorske artister nasjonalt og internasjonalt. Gjennom Northern Expo skal en rekke utvalgte nordnorske artister presenteres for internasjonal presse og bransje gjennom tre dager på Svalbard i oktober. Formålet med Northern Expo er å hjelpe medvirkende artister med å finne internasjonale samarbeidspartnere for å ta karrieren videre utenfor Norge. Vi vil presentere sterke stemmer fra et område som er fullt av sterke uttrykk, nemlig Svalbard. Med Svalbards overveldende, men vakre natur og dramatiske historie er området en perfekt arena for å presentere kontrastfylte signaturer fra nord.

Rytmisk kompetansenettverk i Nord (RYK) er et samarbeid mellom Folkemusikk Nord, Nordnorsk Jazzsenter og Kompetansesenter for musikkbransjen i Nord-Norge. RYK er initiativtaker for prosjektet, som realiseres i samarbeid med Innovasjon Norge Arktis, Sparebank1 Nord-Norge og Troms fylkeskommune.

Artistene som deltar på Northern Expo 2018 er:

Violet Road (pop/rock)
Ánnásuolo (samisk/jazz)
Mørk (elektronika/jazz)
Julietnorth (folkemusikk)
Petter Carlsen (pop/rock)
Kartellet (dansekompani)

Artistene er valgt ut med tanke på at de representerer stor sjangerbredde, og at alle har potensiale til å utvide sitt marked internasjonalt.

Northern Expo skal gjennom tre dager på Svalbard fortelle historier fra ulike steder med sterkt særpreg på Svalbard. I tillegg til konserter og artistmøter i Longyearbyen kulturhus, tas også andre steder på øygruppen i bruk.

Konsertene i Longyearbyen kulturhus vil være åpne for publikum. Nærmere informasjon om disse kommer.

Et filmteam vil følge hele prosjektet, med tanke på internasjonal promotering av artistene i ettertid. Det planlegges også en lengre dokumentar om prosjektet.

Northern Expo er starten på en langsiktig satsing for å for å styrke den nordnorske musikknæringen og skape økt synliggjøring av musikkregionen som helhet. Northern Expo er en ny måte å sette internasjonalt fokus på en ny generasjon artister, innen ulike sjangre. Videre er intensjonen å bruke erfaringene fra Northern Expo 2018 til å videreutvikle konseptet, med mål om nye Expoer med jevne mellomrom på ulike steder i landsdelen. I år er tanken å bygge en solid plattform, hvor de beste elementene kan videreføres. På denne måten skal vi stadig øke og utvikle kompetansen på arbeid mot internasjonal musikkbransje og derigjennom løfte frem enda flere artister fra Nord-Norge i årene som kommer.

Sjekk ut artistene på Northern Expo-spillelister på Spotify og Youtube.