Ingeborg Torvanger, Hans Urban Andersson, Runa Bergsmo, Nikolay Girunyan - Foto: Øivind Arvola

Ingeborg Torvanger, Hans Urban Andersson, Runa Bergsmo, Nikolay Girunyan – Foto: Øivind Arvola

Runa Bergsmo, vinner av Harstad Sparebanks Kulturpris, feirer 25 år som landsdelsmusiker med 3 cellokolleger.

Karamell er godt, det er søtt, det er klissete; for mye karamell gir deg hull i tenna. Livets karamell kan være god, men du kan også få deg en på tygga, en smell: en karamell. Runa Bergsmo hentet inspirasjon fra barndom og karameller da hun satte sammen programmet til jubileumskonserten CelloKaramell.

En liten smakebit: Runa synger «Søte karamell»

«Hele livet har spunnet rundt det å spille cello», forteller Runa og beskriver 25 år som landsdelsmusiker. «En gavepakke av et liv. Jeg har fått lov til å gjøre utrolig mye forskjellig». Konserten CelloKaramell bærer preg av akkurat det: stor variasjon med noen røde tråder.

Helt siden hun begynte som landsdelsmusiker i Troms har hun hatt tette bånd til sine kolleger i Alta og Narvik. Derfor var det naturlig å ha cellistene Nikolay og Hans Urban med på feiringen. De måtte også ha med en representant for fremtiden – med Ingeborg Torvanger på laget ble ensemblet fulltallig.

Det må sies at Landsdelsmusikerne i Nord-Norge har en slags tradisjon med cellokvartett, en ellers uvanlig besetning. Allerede på 90-tallet var det Svenska Cellokvartett (med bl.a. Runa og Hans Urban) som urfremførte Svein Hundsnes sin cellokvartett, en av rødtrådene i CelloKaramell-programmet. «Rytmisk, energisk, morsomt å spille! Dette verket utnytter instrumentets muligheter godt og er ikke noe tungsindig», sier Runa om Hundsnes sin kvartett. Hun legger til at folk vil elske programmet, med mange svisker og iørefallende stykker. Spennet er stort når det gjelder sjanger og plassering i musikkhistorien, fra «Flow my tears» skrevet av John Dowland sent på 1500-tallet til Ennio Morricone sin «Gabriels obo» fra filmen «The Mission» i 1986.

Premieren er lagt til Galleri Nord-Norge onsdag 12. september. Elever ved Kulturskolen og Heggen får tilbud om restbilletter til 50 kr, med forbehold om ledige plasser. Konserten avsluttes med en offisiell markering av Runas 25-årsjubileum.

«En karamell av en konsert», oppsummerer Runa. «Det blir stemningsfullt, skjørt og vakkert – og kanskje litt klissete», smiler hun lurt. Og for å gjøre opplevelsen fullkommen blir hver publikummer tildelt en… karamell, selvfølgelig!

Medvirkende:

Runa Bergsmo, landsdelsmusiker fra Kultur i Troms (Harstad)
Hans Urban Andersson, landsdelsmusiker fra MiN-ensemblet (Musikk i Nordland, Narvik)
Nikolay Girunyan, landsdelsmusiker fra EnsembleNoor (Scene Finnmark, Alta)
Ingeborg Torvanger, frilanser (fra Harstad, bosatt i Oslo)

Produksjonen er utviklet i samarbeid mellom Kultur i Troms, Musikk i Nordland og Scene Finnmark

Turnéplan uke 37:

Onsdag 12. september kl. 19:30: PREMIERE, Galleri Nord-Norge, Harstad / Offisiell markering av 25-årsjubileum etter konserten
Torsdag 13. september kl. 11:30: Lunsjkonsert «En smak av karamell», Galleri Nord-Norge, Harstad
Torsdag 13. september kl. 19:00: Kulturhuset Finnsnes med medvirkende fra Kulturskolen i Lenvik
Fredag 14. september kl. 19:00: Halti Kulturscene, Storslett
Lørdag 15. september kl. 13:00: Nordlyskatedralen, Alta

Kontaktperson Kultur i Troms:

Dominique Guyot, produsent  –  Tlf. 777 88 653 / 900 90 747  –  dominique.guyot@tromsfylke.no
Les mer om våre arrangementer på kalenderen for Landsdelsmusikerne ved Kultur i Troms