Utforsk våre produksjoner og se hva som skjer!

Gå til kommune eller skole

Den kulturelle skolesekken

Troms fylkeskommune

Postadresse: Pb 852, 9488 Harstad

Besøksadresse: Havnegata 2, 9400 Harstad

Telefon: 77 78 86 65

Kontaktperson:

Antall produksjoner: 60

  • Alle
  • Barnehage
  • Grunnskole
  • VGS

Abraham i Bibelen og Koranen - fortellerforestilling. Bestillingstilbud

Kulturarv, Trinn: 8-10
I denne fortellerforestillingen blir den bibelske fortellingen om Abraham speilet mot Koranens fortelling om Abraham som er kilden til vår felles jødisk/kristne og muslimske arv. Den er spekket av dramatikk og sterke følelser: Sjalusi og lojalitet, opprør og underkastelse, kall og ofring.De to fortellerne Mehda Zolfaqari og Alf Martin Lie har sin bakgrunn fra henholdsvis muslimsk og kristen tradisjon, og de trekker inn lignelser fra nåtid og egne erfaringer i forestillingen. Sammen utforsker de en av de mest sentrale fortellingene som har bundet tre verdensreligioner sammen, men som samtidig har vært kilde til splittelse, konflikt og krig.Foto Barb Lamprecht Wang, DKS Vest-Agder

Anføttes

Musikk, Trinn: 5-10
Anføttes er et bestillingsverk laget i samarbeid med Kalottspel og Festspillene i Nord-Norge. Konsertforestillingen hadde verdenspremiere i Harstad under Festspillene 2016 og  Kalottspel i Målselv i august samme år. 
Forestillingen har et barskt utrykk som balanserer video-visuals, filmsekvenser og dansekompaniet Kartellet med drivende elektronikamusikk. Uttrykket i denne konsertforestillingen er bygget rundt eldre rytmikk og dans fra Nord-Norge. Man kan nesten si at halling, pols, reinlender og vals fungerte som tidligere tiders "raveparty". Hvordan ville disse musikk og danseformene sett ut i dag hvis man beholdt de gamle rytmene og grooven, og byttet ut de gamle instrumentene med nye musikalske virkemidler som mac, synth og samplinger. I forestillingen Anføttes har man forsøkt å realisere nettopp dette spennende tankeeksperimentet.

VIKTIG! se oversikt over publikumsplassering

Annasuolo

Musikk, Trinn: VG1-VG3
Den samiske gruppa Ánnásuolo har fått en pangstart på sin karriere med sitt nye, samiske sound. Gruppa har fått navnet sitt fra en vakker perle på Finnmarkskysten. Ánnásuolo spiller ny musikk, blant annet til tekster av den samiske dikteren Nils-Aslak Valkeapää. Det er bandets gitarist John-Kåre Hansen som står bak de stemningsfulle låtene med elementer hentet fra blant annet jazz, pop og elektronisk musikk.
Valkeapääs syngende dikt blir båret frem av vakre melodier med Marianne Pentha på vokal. Det er gåsehudfaktor når Pentha formidler de samiske tekstene. I løpet av konserten blir vi også kjent med Marianne Penthas oppvekst fra Østerdalen. Vi får høre hvordan det aldri ble naturlig for henne å snakke samisk, selv med en samisktalende far. Nå tar hun arven tilbake og synger på samisk. Ánnásuolo er et band bestående av allsidige musikere med bred sjangerbakgrunn. Sammen setter de fokus på ny musikk til vakker, samisk poesi.

Arktisk takt - Bygda dansar

Scenekunst, Trinn: 8-10
Arktisk takt - Bygda dansar er kommet til Troms! I samarbeid med DKS ønsker vi å gi elevene i Troms mulighet til å lære folkedans.Instruktører vil være Sigurd Johan Heide og Torill Steinjord. Begge har jobbet mye med scenekunst for og med ungdom. De gleder seg til gjøre ungdom kjent med sine lokale dansetradisjoner. En tradisjon som ligger begges hjerter nært, og som de kjenner godt i gjennom oppveksten i Troms og deltakelse i «Tromsringen». De vil komme til din skole og undervise i folkedans, helt gratis! De vil underviser i tradisjonell dans fra Troms, samt gi en smakebit på scenisk arbeid med dans. Bygda dansar benytter nesten alltid levende musikk. Dette er en unik mulighet for elevene til å få kjennskap til folkedansen fra Troms. For de som ønsker å utvikle seg videre, lære mer folkedans, vil det bli muligheter for lokale øvinger og helegesamlinger dersom interessen er tilstede. I løpet av de tre årene prosjektet er i Troms vil ungdommene i tillegg få mulighet til å være med i sceniske profesjonelle produksjonar hvor folkedansen står i fokus. Tenk UKM, er det elever som har spesiell interesse for dans og ønsker å delta på UKM kan dette være en fin mulighet  til å få profesjonell danseopplæring.Danseworkshop vil vare fra 60-90 min. avhengig av ønske.SmakebitBygda dansar www.bygdadansar.no er et nasjonalt folkedans-prosjekt hovedsaklig rettet mot ungdom fra 15 til 19 år. Det er utviklet og eid av Stiftinga for folkemusikk og folkedans (Sff, www.folkemusikkogfolkedans.no). Bygda dansar er det største faste prosjektet ved stiftinga sin utøvende virksomhet. Norsk senter for folkemusikk og folkedans følger intensjonen i UNSECO konvensjonen om immateriell kulturarv: synliggjøring, kompetansestyrking og videreføring av folkedans- og folkemusikktradisjonar gjennom ikke-formell opplæring av ungdom. Meld dere på!Påmelding send til følgende e-post: Mona.aas.johansen@tromsfylke.no

AWESOMNIA - A Story About Awesome

Musikk, Trinn: 8-10
- Jeg har alltid stått opp for meg og mine. Jeg har aldri holdt kjeft om mine meninger.Det sier Maria "LOTUS" Karlsen, frontkvinne i hiphop-gruppa Awesomnia. Frontkvinne, sier du? I ei hiphop-gruppe? Jepp! Det er ikke mange av dem, men LOTUS er definitivt én.- Aldri vær stille. Vær så snill, bruk stemmen din, ikke vær redd! sier hun, og det kan du høre i musikken hennes også. Dette er hiphop med mening.  Med seg i Awesomnia har hun beatboxer Bjartur "BEATUR" Gudjonsson fra Island og Nick "SNATCH" Hatch fra Australia på trommer. Sammen skaper Awesomnia aggressiv og selvsikker hiphop med klare innslag av både g-funk og dancehall.

Du er Awesome, de er Awesome, og sammen er vi Awesomnia!

- Det ble en fantastisk konsert, publikumet var helt med. Det er en ting å ha et budskap, men å formidle det på en sånn dyktig måte er et annet! Det var topp!! 
- Frøya Kulturskole
 

Bare Fjas og Blågras

Musikk, Trinn: 1-7
Øyvind, Hans Martin og Andreas har alltid vært glad i barnesanger. Helt siden de var små gutter har de kunnet disse sangene. Men det er ikke det eneste disse gutta er opptatt av. De er også veldig glad i å spille musikk fra den amerikanske landsbygda, også kalt «cowboymusikk» eller «bluegrass». Dette bringer minnene tilbake til da de vokste opp på den norske landsbygda blant ku og høy, vekk fra by og støy. Så, plutselig en dag fikk de en god idé: Kanskje det er mulig å spille barnesanger på cowboyvis?Med fem instrumenter, tilsammen 27 strenger og trestemt sang tar Bare Fjas og Blågras deg med til landsbygda for å spille låter du kanskje har hørt før - slik en cowboy ville gjort det!I august 2017 ga de ut sin første plate, og den kan du høre på Spotify HER og Tidal HER

Bok- og kulturbussen - Ordinære ruter

Litteratur, Trinn: 0 år-5 år og 1-10 ++
Bok- og kulturbussen eies av Troms fylkeskommune og er en egen formidlingsarena for kommuner i Sør-Troms. Det er knyttet en egen stilling til virksomheten. Bussen kjøres i fast turnus; som ordinær bokbuss i to uker, deretter som kulturbuss i de påfølgende to uker. Bussen benyttes til kulturformidling innenfor litteratur, visuell kunst, musikk og kulturminne/kulturarv. På denne måten fungerer Bok- og kulturbussen som formidlingsarena for både norsk og samisk historie, språk og kultur. Tilbudet til skolene administreres av Bok- og kulturbussen, og den enkelte skole vil motta tilbud fra Bok- og kulturbussen. Kontaktino: Anne Gerd Lehn, tlf. 777 88 662 og mobil 95 27 66 56, kulturbussen@tromfylke.no

Bok- og kulturbussen: Elle og Ándá erter nordlyset

Litteratur, Trinn: 3 år-5 år og 1-2 ++
Elle og Ándá erter nordlyset / Elle ja Ánda hárdiba guovssahasaid
I den tredje boka får vi igjen være med på noen av opplevelsene til de to samiske dukkene Elle og Ándá.
I denne boka feirer de Samefolkets dag. På heimveien går de en liten tur i skogen. Der møter de skogens dyr. De våger også å erte nordlyset, men hva er det som skjer da?
Lesestund ved forfatterne Tone Elvebakk og Janne Olsby.

Bok- og kulturbussen: Helt firkanta

Annet, Trinn: 1-3
Tema: Former og geometriMålgruppe: Småtrinnet - 1.-2. årstrinnVarighet: 90 minutterAntall elever per gruppe: 15-16. Undervisningen foregår i Bok-og kulturbussen.                                                                                              Er det noen firkanter som er mer firkanta enn andre? Her ser vi litt nærmere på noen todimensjonale figurer og hvordan disse kan brukes til å lage mønstre.
Forarbeid: Elevene må kjenne til mangekanter som trekanter, firkanter, femkanter osv, og figurer som ikke er mangekanter som sirkel og ellipse/oval. Det er ikke nødvendig å gå gjennom navnene på ulike typer trekanter og firkanter, dette blir gått gjennom under besøket.
Elevene må dekorere og ta med 5x5cm kvadrater som skal brukes til å fylle et kvadrat på en kvadratmeter. Mal som kan skrives ut, finnes her. Pass på at kvadratene er 5x5 cm på utskrifta.
Etterarbeid: Lage mønstre av mangekanter som tangram og utforske ulike typer symmetrier. Vitensenteret vil gjerne ha scannet kopi av mønstrene.Her finnes flere ideer til etterarbeid: https://nordnorsk.vitensenter.no/undervisning/smatrinn/HeltFirkanta•
Læreplanmål: Geometri, 2. årstrinn Mål for opplæringen er at eleven skal kunne:•gjenkjenne og beskrive trekk ved enkle to- og tredimensjonale figurer i samband med hjørne, kanter og flater, og sortere og sette navn på figurene etter disse trekkene.•gjenkjenne og bruke speilsymmetri i praktiske situasjoner.•lage og utforske enkle geometriske mønster både med og uten digitale verktøy, og beskrive de muntlig.

Bok- og kulturbussen: Kreativt verksted

Annet, Trinn: 5-6
Kreativt verksted - fremtidens oppfinnelse
Her en speileveske og hvilken nytte kan vi ha av en klappetransformator?Gjennom en ordlek hvor elevene setter sammen tilfeldige verb og substantiv, startes elevenes kreative tankegang. De skal finne et sammensatt ord som beskriver en av framtidens oppfinnelse og bygge en prototype av den.Hva gjør oppfinnelsen, hvordan virker den, hvilket problem løser den og hvem er den for? Dette er noe elevene må finne ut før de presenterer oppfinnelsen for de andre i slutten av økta. Kanskje er det nettopp din oppfinnelse som løser framtidas utfordringer?
Forarbeid: NeiEtterarbeid: Nei, men se forslag på https://nordnorsk.vitensenter.no/

Brune (Teater Joker)

Scenekunst, Trinn: 5-7
Om dagen er Rune bare Rune, en gutt som akkurat har mistet bestefaren sin, men om natten er han Brune, superhelten som ikke er redd for noen ting. Han lister seg ut og maler syklene til guttene som rev plankehytta. Etter hvert får han hjelp av vennene Atle og Åse. Men ikke nok med det; plutselig treffer han bestefar, som er død...BRUNE er en forestilling om vennskap, om mot og om å ta igjen. Den handler også om savn, en bestefarsklokke som lever sitt eget liv, kampen for tilværelsen og om hvordan alt kan gå galt når superheltkreftene ikke strekker til. Forestillingen er en dramatisering av Håkon Øvreås’ roman BRUNE.Boken ble vinner av Nordisk råds barne- og ungdsomslitteraturpris i 2014 og nominert til Brageprisen i 2013.Brune ble tildelt Heddaprisen for årets beste barneforestilling i 2017.Forestillingen er produsert i samarbeid med Akershus Teater.Støttet av: Spenn.no, Fond for lyd og bilde, Høyskolen i Oslo og Akershus, Det Norske Komponistfond og FFUK.no

Bøygard med Bøgeberg

Musikk, Trinn: 8-10
E berre lurte på om e kunna få koma heim berre for i nått
På nattheimen er det fullt og i kjellar’n på stasjon er det kaldt og rått
E berre lurte mor, for det er endå’kji for seint
Og i kveld er e nesten reinTove Bøygard har møtt mange skjebner gjennom tidene, og møtene har gitt inspirasjon til sanger. Tekstene handler om rus, mobbing og psykisk helse, og er basert på de 20 årene hun jobbet gatenært i Oslo. Sangene gir oss innblikk i en hverdag vi vanligvis er skånet fra å se.

Jørun Bøgeberg er en bassist som har spilt over hele verden, enten som leiesoldat for andre artister eller som soloartist. Han har en helt særegen stil på sin 6-strengs bass. 

Nå har de slått sine musikalske talenter sammen og turnerer for Den Kulturelle Skolesekken i Troms. I en konsert med både humor, alvor og særegen strengelek, får vi stifte bekjentskap med Tove Bøygard sine sanger preget av politisk snert og gatenær realisme, og med Jørun sine medmusikalske og hverdagslig-poetiske krumspring.

Caugth in the middle

Scenekunst, Trinn: 8-10
Heath Bergersen var det siste aboriginske barn som ble bortadoptert til en hvit australsk familie som liten. Som en del av den australske politikken med å integrere barn av urfolksfamiler var det vanlig å bortadoptere disse barna. I Caught in the Middle møtes aboriginsk og samisk kultur i en forestilling som handler om identitet, om å være et lite menneske i en stor verden, og om røtter som sitter dypt selv om du hele tiden flytter på deg.
Det benyttes samisk og aboriginsk musikk, og utøverne vil snakke engelsk. Dette er en danseforestillingen der handlingen ikke primært bæres frem av tekst.

Det brenner, det brenner

Litteratur, Trinn: 9
Det brenner, det brenner er krigsfortellinger fra Finnmark under andre verdenskrig.I boka møter vi Jenny på seks år som opplever bombinga av Vadsø, soldaten Heinrich på sytten som forelsker seg i ei norsk jente, tenåringen Samuel som blir vitne til grusomhetene som tar plass i fangeleiren i Karasjok, og Signe på tolv som ser bygda si bli brent ned av tyskerne på slutten av krigen. Parallelt kjøres en film med både konkrete og mer abstrakte scener fra Finnmark i dag, filmet og klippet av den franske filmkunstneren Thomas Rabillon.Pianist Lene Rosåsen Glamsland komplementerer historiene og filmen med musikk av Bilbao, Prokofiev og Bartok. Det er en stemningsfull, poetisk og samtidig lærerik forestilling, som formidler krigens grusomheter på en annerledes måte. Alle historiene er fra et ungt perspektiv, og hentet direkte fra Kathrine Nedrejords familiehistorie. Tematikken er høyaktuell med den flyktningekrisa vi ser i dag. Foto/stillbilder: Thomas Rabillon

Det skal ikke ofres en eneste tåre! - om mot, makt og menneskeverd

Kulturarv, Trinn: VG1-VG3
9. april 1940 angripes en rekke steder i Norge av Nazi-Tyskland. I Nord-Norge fører 62 krigsdøgn til at 8500 mennesker mister livet, 64 skip går ned og 86 fly styrter. I begynnelsen av juni kommer meldingen om at allierte styrker trekker seg ut av Norge for å kjempe mot nazistene andre steder i Europa. 10. juni 1940 overgis befolkningen og landet til okkupasjonsmakten – en femårig tysk okkupasjon er i gang. Samtidig må livet gå videre.
Hvilke tilpasninger må enkeltmennesker gjøre når de tvinges til å leve under en fremmed okkupasjonsmakt? Hvilke vanskelige valg konfronteres de med?
Elevene introduseres til temaet «Andre verdenskrig i Nord-Norge» og enkelthistorier fra regionen gjennom bilder, dokumenter og gjenstander fra Narvik Krigsmuseums rikholdige og unike samling.

Don`t worry - Be Gypsy

Musikk, Trinn: 8-10
Når vi ser på andre rundt oss, ser vi også oss selv. Vi ser det vi skulle ønske vi var, og det vi skulle ønske vi ikke var. Men kan vi for et øyeblikk legge vekk alt av prestasjonspress, kroppspress og forventningspress? Unge i dag skal være både høyt og lavt, de skal væreunge i sjelen men voksne i ansvar og vurderinger. "Don't worry - be gypsy" er en konsert full
av sprudlende og fri sigøynermusikk, men også en fortelling om en annen livsanskuelse. Hvem er vi, uten all staffasje? Hva skjer når vi møter andre rundt oss med dette utgangspunktet? Vi presenterer en sigøynermentalitet som løfter frem andre verdier, og fremfører noe av den tøffeste musikken vi vet om fra Bulgaria og Balkan.
Martin Lubenov fra Bulgaria er en ukonvensjonell akkordeonist, som har skapt sitt eget musikalske språk. Med seg har han sanger og perkusjonist Emil Kalchev Ribarov ,  gitaristen Ivaylo Dimitrov og saxofonisten Ola Asdahl Rokkones.

Drømmepasning

Litteratur, Trinn: 9
Grip sjansen!
Romeo Gill vokste opp i Norge som førstegenerasjons innvandrer med fotballen som følgesvenn. Han skrev om det. Nå inviterer han skoleelever til samtale.Da Romeo bestemte seg for å bli forfatter, satte han seg et mål. Han var modig, og grep sjansen da den bød seg. Hans besøk handler om nettopp dette: Motivasjon og hvordan nå sine mål. Romeo ønsket lenge å gi ut en bok. Han hadde et manus i skuffen, men visste ikke hva han skulle gjøre med det. En dag fikk han motorstopp. Han hoppet ut av bilen, og så seg om etter hjelp. Den eneste personen i nærheten var en mann: Forfatteren Dag Solstad. Dag Solstad hjalp Romeo med bilen, og senere med å lese manus. Slik ble det bok.

Døgnrytme

Musikk, Trinn: 1-7
Har dere noen gang fundert over hva døgnrytmen er?Har dere tenkt på at et år er delt opp i 52 uker, 365 dager, 8760 timer, 525.600 minutter og 31.536.000 sekunder? At hvert døgn er 24 timer, som er 1.440 minutter, som igjen er 86.400 sekunder? Alt dette går i rytme, rundt og rundt. Månen går rundt jorden og jorden rundt solen.Vi starter året med vinter og mørketid, som går over i vår mens solen gradvis kommer tilbake. Når sommeren kommer er solen her hele døgnet, og går ikke ned. Det blir mørkere og mørkere mot høsten, som vi er inne i nå, mens vi ender opp igjen med vinter og mørketid, før vi begynner samme runde rundt sola igjen ved nyttår.
En fast rytme, sekund for sekund, minutt for minutt og time for time.
Alle organer i kroppen har en egen klokke, men «leverklokken» og «hjerteklokken» tikker ikke alltid i takt. De må styres av en dirigent i hjernen som får orkesteret av kroppens organer til å spille i takt.
Hvilken rytme har polarnatta, måneskinnet og vinden? Hva med den arktiske våren, hvilken rytme vokser steinrosen i? Hvilken kraft har lyset, og har den sin egen rytme? Kan man fange rytmen til det dansende nordlyset?
Alle disse spørsmålene forsøker vi å svare på i konserten Døgnrytme, gjennom musikk, video og visuals. Vi har også fått hjelp av skolene til å besvare disse spørsmålene, kanskje vil dere kjenne igjen noe av det som blir presentert på scenen.
Duoen Jakop Janssønn og Aleksander Kostopoulos var ungkunstnere ved Festspillene i Nord-Norge i 2016, og nå har dette blitt til en egen skolekonsert. Med Døgnrytme får elevene en audiovisuell konsert med vokal, elektronika og perkusjon som lar musikken utforske nordboernes egen døgnrytme.

Ekornes i 100

Musikk, Trinn: 1-7
Én musiker på 100 trommer, presenterer rytmer fra 100 land,
på instrumenter som er opptil 100 år gamle!Når Kenneth Ekornes spiller, ser han for seg forskjellige landskap og tidsepoker som han omformer til lydlabyrinter. Instrumentene hans er både  100 år gamle trommesett og moderne elektroniske slagverksinstrumenter. Ved hjelp av trommene forteller han at tiden og utviklingen går fortere og fortere i den moderne verden. Ekornes selv, har for eksempel i løpet av de siste 20 årene, besøkt mer enn 50 av de landene han henter inspirasjon fra, blant annet fra Brasil, Afrika, India og Norge. 

Ett ord - Bilder i kampen mot særskrivingsfeil - Bestillingstilbud

Litteratur, Trinn: 8-VG3
Ett ord – bilder i kampen mot særskrivingsfeil er et humoristisk og faglig foredrag om særskriving – en «epidemi» i det norske språket. Facebook-siden, «Bilder i kampen mot særskrivingsfeil», fikk i løpet av fem dager 100 000 følgere, og ble fort en snakkis både i media og på sosiale medier. Den har i dag 185 000 følgere.

Se Facebooksiden her: https://www.facebook.com/ettord/
Det har også blitt to bøker ut av prosjektet. Norsklærere rundt om i landet bruker bildene i klasserommene sine, og til og med Språkrådet har hyllet Ulveseter sine bilder og hans humoristiske vinkling for å drive språkrøkt.I dette foredraget forteller Ulveseter litt om «eksplosjonen» kampanjen fikk i sosiale medier. Om bakgrunnen for hvorfor han tok for seg akkurat særskriving, forskjellene mellom orddeling og særskriving, fordelene med god kommunikasjon og selvsagt en del bildeeksempler. Det er ingen tvil om at særskrivingsfeil er både morsomme og plagsomme, og at dette er måten å få bukt på problemet. Som en av tilbakemeldingene sier «Dette er den morsomste norsktimen noen gang!»Produksjonen kan knyttes opp mot Tromsungdom leser​

Eventyr i Arktis - anbefalt film

Film, Trinn: 1-7
Sasha drømmer om Arktis og grubler over skjebnen til bestefaren. Han var en anerkjent forsker og polfarer som forsvant på sin siste ekspedisjon for å erobre Nordpolen. Sasha har alltid vært fascinert av den eventyrlige livet til bestefaren, og kjenner kallet: å være en oppdagelsesreisende.Sashas foreldre derimot ønsker at hun skal gifte seg inn i aristokratiet. Uredde Sasha trosser sin skjebne og flykter hjemmefra, og legger ut på en eventyrlig reise mot Nord, på leting etter bestefaren og skipet hans.Skolene må selv bestille og organisere visning av filmen, kontakt Storytelling Media A/S som er distributør.  

​Filmen er tilgjengelig på Filmweb.Trailer

Film på en dag - Bestillingstilbud

Film, Trinn: 1-10
Dette er et filmverksted der elevene skal arbeide seg gjennom prosessen fra idé til ferdig resultat. Skolene bestemmer selv om elevene skal lære fiksjonsfilm, dokumentarfilm eller musikkvideo. Verkstedet begynner med en felles økt om hva film er, om dramaturgiske kjennetegn ved filmsjangeren som er valgt, og en praktisk iscenesettelsesoppgave før elevene skal jobbe kreativt i grupper. I løpet av dagen skal elevene idémyldre seg frem til historier som de skal filme, redigere, presentere og evaluere på slutten av verkstedet.

​Filmverkstedet avslutter med verdenspremièrer og påfølgende evaluering. Skolene får filmene på minnepenn. Tvibit har med filmutstyr.

Forelsket og foraktet - Norske kvinner - Tyske soldater - Sør-Troms Museum

Kulturarv, Trinn: VG1-VG3
Etter 2. verdenskrig ble det trukket et skarpt skille mellom «de gode» nordmenn og de som hadde stått på gal side under krigen. Blant de fordømte var norske kvinner som hadde hatt forhold til tyske soldater. Mange av dem ble utsatt for overgrep og internert i leire.

I utstillingen Forelsket og foraktet. Norske kvinner–tyske soldater viser Sør-Troms Museum nye perspektiver på norsk krigshistorie. Gjennom dialogbasert formidling utfordres elevene til kritisk refleksjon rundt menneskeverd og historieskriving, der det overordnede temaet er forbudt kjærlighet. Et tilbakeblikk på krigshistorien og Norges behandling av «tyskerjentene» tar opp problemstillinger som også kan være aktuelle i dag. Gjennom tekster, filmer og historier blir elevenes holdninger og synspunkter utfordret. Kanskje vi kan lære noe vesentlig av norsk kvinne- og krigshistorie?

Fuck verden

Litteratur, Trinn: 9-VG3
Hvorfor er konflikten litteraturens beste venn? Hva er en konflikt og hvorfor trenger vi den? Forfatter Monika Steinholm snakker om hvordan en smart konflikt Kan gi en knakende god fortelling. Det vil bli gitt eksempler fra egne bøker, men også fra TV-serier og filmer som de fleste i målgruppen vil være kjent med.
Målet er å få elevene med i diskusjonen om hvordan de kan bruke konflikter til å bygge opp spenningskurver i egen skriving. Et slikt grep kan benyttes når man skriver skjønnlitterært, men også når man skriver skoleoppgaver om ting som ikke er så veldig eventyrlig i utgangspunktet.Hvis det ikke er spennende, så GJØR det spennende! 

Lesetips kan være: Homoboka, Pitch forlag (2017)
Denne boka er homo, Vigmostad og Bjørke (2017)
​Skriv genialt, Cappelen Damm (2016)
Produksjonen kan knyttes opp mot Tromsungdom leser

Gorm er en snill orm - Bestillingstilbud

Litteratur, Trinn: 1-3
Gorm er en snill orm
Gorm er en helt vanlig hoggorm, som jobber på apotek, og reiser hjem til foreldrene sine i helgene. Skjønt, helt vanlig er han forresten ikke. Gorm er nemlig snill. Forferdelig snill. Og snille huggormer driver ikke med dreping av mus og den slags. Ne-hei, det gjør de IKKE...Elevene får møte forfatter og illustratør Camilla Kuhn - og hoggormen Gorm. Camilla viser hvordan en bildebok blir til, fra en liten idé, gjennom slit og strev og skisser og fulle søplebøtter, til ferdige illustrasjoner og bok. Bokomslag Camilla Kuhn/Cappelen Damm

Hearthstone - anbefalt film

Film, Trinn: 6-10
I en avsidesliggende fiskelandsby på Island opplever Þor og Kristján en dramatisk sommer. Hjemme hos Þor plager hans to søstre både ham og deres tyngede alenemor, mens Kristjáns mor truer med å forlate familien på grunn av farens voldelige utbrudd. Heldigvis har de to guttene hverandre. På lekeplassen og den lokale kiosken møter Þor og Kristján jevnaldrende til slåsskamper, "kysse-lek" og "gifte-leken". To jenter, Beta og Hanna, forsøker å få oppmerksomheten deres, men Þor og Kristján er samtidig opptatt med å finne ut av følelsene de har for hverandre, i vissheten om at voksenlivets alvor venter etter sommerens ungdommelige sprell.Guðmundur Arnar Guðmundsons langfilmdebut er delvis basert på hans egne erfaringer, og behandler velkjente oppvekstdrifter med stor ømhet. Filmens fotograf er den prisbelønte nordmannen Sturla Bradth Grøvlen, kjent gjennom EN NATT I BERLIN (2015) og STABUKKER (2015), som fanger den skjøre utforskningen av seksualitet og selvbilder i kontrast til den dramatiske islandske naturen.TrailerSkolene må selv organisere visning av filmen. Ta kontakt med distributør Tour de Force.FIlmen er tilgjengelig på Filmweb.

Himmelen bak huset

Film, Trinn: 5-7
Mammaen til Jon er død. Likevel kommer hun alltid og sier god natt når Jon skal legge seg. Men én kveld kommer hun ikke. Jon blir redd og får ikke sove. Heldigvis får pappa en lur idé.Himmelen bak huset er opprinnelig en illustrert barnebok skrevet av Gaute Heivoll, som regissøren Steffan Strandberg har laget film av. Forfatteren Trond Arntzen har skrevet manuset til filmen.Elevene får se filmen Himmelen bak huset, og i samtale med Trond Arntzen og gjennom oppgaver skal de blant annet finne svar på; Hva skjer med en bok som blir til film? Hvordan leser du en bok? Ser du en film på samme måte? Filmen handler om Jon, eller gjør den det? Hva er en hovedperson og hva er en fortelling? Kan en fortelling leses på flere måter?Trailer

Hvis dere finner oss - Tromsø Museum

Kulturarv, Trinn: VG1-VG3
For de fleste er dagbøker noe privat og intimt, men de kan også være viktige historiske kilder, om de blir brukt med forsiktighet. I polarhistorien finnes det en rekke dagbøker som er skrevet på reiser i Arktis, eller gjennom overvintringer i polare strøk. Dagbøkene inneholder fortegnelser over fangst, ekspedisjoner, tragedier og triumfer - skrevet av både menn og kvinner. Hvordan skal man forstå denne typen kilder? 
Elevene lærer å identifisere og vurdere et utvalg av dette unike kildematerialet og forstå hvordan det kan tolkes på ulike måter når men jobber med historieskriving. Den spennende historia til fangstkvinnen Wanny Woldstad og til fangstmannen Henry Rudi er utgangspunktet for dette opplegget.Produksjonen er godt forankret i kompetansemålene i historie og norsk i K06.

Insekter og andre småkryp - Midt-Troms museum

Kulturarv, Trinn: VG1-VG3
Midt Troms tilbyr studier av edderkopper og andre insekter fra museets rikholdige samling. Ved Balsfjord Fjordmuseum formidler vi naturhistoriske temaer og kunnskaper omfredningsområder, geologi, store rovdyr, fugler, fugletrekk og flora i tillegg til insekter og andre småkryp.
Våre naturhistoriske konservatorer tilbyr undervisningsopplegg basert på museets naturhistoriske arbeidsområder. Museet kan også komme til skolene etter nærmere avtale med DKS. Oppleggets vektlegging kan også avtales nærmere med museet i forkant.

Isak Draugdreper - Bestillingstilbud

Kulturarv, Trinn: 1-7
Rett utenfor døren din finnes en verden av historier. Historier om vesener som tidligere var en del av dagligtalen, men som nå er på vei ut av vårt fortellerlandskap. For hvem snakker vel om draugen, kraken og marmælen i dag? I denne tonesatte fortellerstunden om Isak Draugdreper vekkes noen av disse til live igjen. Bli med på en reise i tid hvor møter mellom havsvesener og mennesker var dagligdags. Til tiden da det eventyrlige Nord-Norge ble skapt. Tro eller overtro. Tro hva du vil.Tekstene i Isak Draugdreper er skrevet av Alexander Rindestu inspirert av tekster av Karl Erik Harr, nordnorske sagn og historier fra folkemunne. Musikken er komponert og fremført av musiker Torje Åsali Jenssen.

Ishavsblod

Film, Trinn: 9-VG3
ISHAVSBLOD er en arktisk, havgående roadmovie, med barske kvinner og menn, som trosser uvær, kulde og ensomheten i Ishavet. Selv om omgivelsene er rå, er samholdet varmt, og vi presenteres for et sjarmerende persongalleri - som den værbitte kaptein Bjørne, den skjønne skårungen Håkon, og entusiasten Espen som har tatt vare på sin bestefars ullundertøy i håp om å en gang bli like kul og tøff som gamlegutta.
ISHAVSBLOD er en hjertelig hyllest til en utdøende kystkulturs svanesang, med et country-inspirert soundtrack som understreker hvem vi her har med å gjøre: Havets cowboyer.Filmen høstet lovord både etter sin internasjonale premiere på den prestisjetunge festivalen IDFA i Amsterdam i november og sin nordiske premiere på Tromsø Internasjonale Filmfestival i januar - der den også vant publikumsprisen. Gå ikke glipp av  en av årets mest spennende og originale dokumentarer!

Trailer

Kald krig - Meløyvær fort - Sør-Troms museum

Kulturarv, Trinn: VG1-VG3
Gjennom besøk og omvisning på Meløyvær fort på Krøttøy utenfor Harstad, blir elevene kjent med Nord-Norge sin rolle i den kalde krigen.
Hvordan ser det ut inni et kystfort? Hvordan var det å være ungdom under den kalde krigen? Hva gjorde soldatene som var på fortet? Hvordan ser det ut på Krøttøya i dag?Svar får vi når vi går inn i fortet og får omvisning. Et tidsvitne forteller om si ungdomstid på 50- og 60- tallet. Elevene får selv oppdrag som illustrerer oppgavene på fortet.

Se dagsplan på høyre side under vedlegg.

Karens Jul

Musikk, Trinn: VG1-VG3
Ronni le Tekrø er en av verdens ledende rockegitarister. Sammen med keyboardist Roger Gilton og skuespiller Hanne Brincker, formidler de novellen Karens Jul av Amalie Skram.
Novellen er dessverre like aktuell som da den ble skrevet for 130 år siden. En politikonstabel patruljerer havna i Kristiania. Det er desembernatt oppunder jul. Han oppdager Karen og hennes nyfødte barn i et uisolert skur. Konstabelen vil jage henne vekk, men Karen trygler om å få bli. Bare til over jula, gråter hun. Det er bitende kaldt, og dager etter jula finner konstabelen Karen og barnet døde. "Den første arbeidsdag efter julehelgen lot havnevesenet det gamle ferjemannshus rive ned og transportere bort. Det skulle ikke stå der og være tilholdssted for alskens løsgjengere".
I vår epilog, skrevet av forfatter Stein Buan, trekker vi linjen til i dag, til de som er dårligst stilt,  og til hvordan vi behandler våre fattige tilreisende: "Ikke en gang har vi et grustak å tilby". "Ny juleklassiker!" Adresseavisen
"Store artister. Dette gikk regelrett gjennom marg og bein" Avisa Hadeland
"Tusen takk for en megaopplevelse! Det var sart, vakkert, vilt og helt utrolig rått. Er stum av beundring" Publikummer
"En engel gikk gjennom rommet" Avisa Hadeland

Klangbein

Musikk, Trinn: 1-7
“Sint som en okse? Blid som ei lerke?
Har du hørt musikk som gjør deg gira,blid eller sur?
Musikk kan påvirke humøret vårt,
og dette vil “Klangbein” vise på konsertene sine...”Målet er å inspirere og utvide publikums syn på musikk, gjennom å fortelle historier med bruk av musikalske og visuelle elementer. Hverdagslige hendelser og følelser blir vist gjennom musikken. De to vennene Morten og Ole Jørn spiller improvisert musikk på forskjellige blåseinstrumenter. Duoen vil ta publikum med på en oppdagelsesreise i ulike stemninger. I tillegg vil de ha med seg lyder og rytmer som de har laget hjemme. De liker variasjon og dynamikk, og leker med både kjente og ukjente temaer. Publikum får ikke sitte stille, men blir involvert og skal også få dirigere deler av konserten - uten at utøverne kommer til å si noe. Hva skjer om musikerne ikke reagerer på tilrop, men kun på bevegelser?

Kommandoplass Frøy - Nord Troms museum

Kulturarv, Trinn: VG1-VG3
Den kalde krigen var en periode som preget verden i over 40 år. Også i Nord-Troms var dette noe som man fikk kjenne på kroppen, og den var med på å forme det moderne kulturlandskapet vårt.
Kommandoplassen i Åsen var inntil nylig en hemmelig bunkers, og forteller en viktig del av den kalde krigens historie i Nord-Troms. Anlegget var en del av et nettverk med bunkerser med ett formål: Å stå imot «den røde fare».Formidlingsopplegget om Kommandoplass Frøy, er utformet med utgangspunkt i læringsmålene til videregående skoler og tar for seg etterdønningene etter 2. verdenskrig og hvordan kald krig formet etterkrigshistorien i Nord-Troms. Elevene får komme inn i dette bunkersanlegget og se på hvordan det var utformet. De får også roller og scenarier som de skal spille ut.

Kystkultur og fiskerbonden - Midt-Troms museum

Kulturarv, Trinn: VG1-VG3
I dette tilbudet får elevene oppleve utstillinger og aktivitetstilbud knyttet til kystkultur. De får en nærhet til sjø, båt, hus og fjøs - alle de viktige elementene i fiskerbondens liv. Ved omvisning i
utstillingene legges det vekt på å gi innsikt i eldre tiders kystkultur med særlig vekt på økonomisk tilpasning og båtbruk. Sentralt i opplegget står nordlandsbåten. Sjømannskap og
båtbruk er vektlagt i opplæringstilbudet, og elevene vil få anledning til å lære seg roing og enkel seilføring.

Langs route E6 med Chevrolet`n - Midt-Troms museum

Kulturarv, Trinn: VG1-VG3
Samferdselshistoria i Midt-Troms
​Drosjebilen fra Øverbygd har en myteomspunnet fortid som Midt-Troms Museum ønsker å formidle til elevene i de videregående skolene. Bilen har hatt en rolle i mange av livets situasjoner i sorg og glede og i krig og flukt. Den har fraktet mennesker fra alle lag av folket. Fra bønder, byfolk, hytteturister og bærplukkere til statsminister og monark. Særlig er den kjent for sin rolle under 2. verdenskrig da den fraktet statsminister og regjeringsmedlemmer under flukten nordover i landet.

Gjennom å la elevene få oppleve den gamle Chevrolet`n på nært hold vil dette DKS-tilbudet sette fokus på temaer som krigshistorie, bilhistorie, samferdselshistorie, så vel som bilmekanisk utvikling og hvordan bilismens spede begynnelse var med på å forme det samfunnet vi kjenner i dag.

Luther øre - Kongen, kirka og kunsten. - Tromsø museum

Kulturarv, Trinn: VG1-VG3
Har du sett Anno 2017 på TV? Om hvordan folk levde i 1537, da Norge gikk fra katolsk til protestantisk kirke? Om hvordan erkebiskopen Olav Engebrektsson og de geistlige mistet makten sin, og kirken mistet eiendommer og inntekter?
Her får du høre mer om Luther og reformasjonen. I de nordnorske kirkene ble mye av den katolske kirkekunsten stående, derfor er mye av den bevart på museum. Når vi sammenligner kirkekunstgjenstander fra før og etter reformasjonen kan vi se effekten av dette viktige skillet i historien vår. Både store tanker og europeisk storpolitikk nådde helt ut til de små samfunnene i 1500-tallets Nord-Norge, inn i hver kirke og i hvert hjem, ja, inn i hvert enkelt menneske. Måten å tenke om tro og bibel på ble aldri den samme igjen.

Lydata

Musikk, Trinn: 9
Harstads 9.-klassinger inviteres med på data-komponering med Drivhuset musikkverksted.
LYDATA ledes av to av Drivhusets mest erfarne verkstedsledere - Isak Anderssen og Jon Halvor Bjørnseth som begge er musikere og komponister som også har spilt på mange festivaler og lange turnéer for Rikskonsertene m.m.. Med LYDATA håper vi at både elever og lærere i Harstad-skolene får en rask start med digitalt lydarbeid som kan motivere til å arbeide videre på egen hånd med utforsking av lyd- og musikk-programmer, og inspirerende ressurser på internett.

Mørkemodig (Katma Teater)

Scenekunst, Trinn: 1-4
Mørkemodig er en magisk, eventyrlig og poetisk forestilling om alt det vakre som bare finnes når det er mørkt. Med hodetelefoner på ørene blir du ledet gjennom en oppdagelsesferd inni en fremmed skog. En sti som plutselig deler seg, lysende telt, lyden av dyr.Mørkemodig inviterer til utforskning, deltagelse og interaktive møter med karakterene.Trailerwww.katma.no

Møter-Encounters-Deaivaddit-Kohtaamissii - Nord-Troms museum

Kulturarv, Trinn: VG1-VG3
Møtene mellom samer, kvener og nordmenn har formet både landskap og mennesker i Nord Troms. Det kulturelle mangfoldet går som en rød tråd gjennom vår historie.
Nord-Troms museums nye og moderne utstilling om perioden rundt 1900-tallet er utgangspunktet for dette spesialtilpassede opplegget. Det er utformet med tanke på videregående skoles læringsmål og læreplaner innen samfunnsfag og historie. Opplegget vil gi elevene kjennskap til Nord-Troms’ historie og innsikt i hvordan livet var for de aller fleste i regionen før 1940. Elevene får tematiske oppgaver og formidlingen avsluttes med en samtale rundt disse.
Deaivvademit gaskal sámiid, kvenaid ja dážaid leat hábmejuvvon sihke eanadagaid ja olbmuid Davvi-Romssas. Dat kultuvrralaš máŋggabealatvuohta lea dego rukses árpu min historjjás.
​Davvi-Romssa musea ođđa ja ođđaáigásaš čájáhus áigodaga birra 1900 logu lea vuolggasadji dán spesiálaheivehuvvon oahppofáttás. Dat lea hábmejuvvon jurdagiin joatkkaskuvlla oahppoulbmiliin ja  oahppoplánain servodatfágas ja historjjás. Oahppofáddá boahtá addit oahppiide máhttu Davvi-Romssa historjjá birra ja máhttu mo lei eanaš olbmuin dán guovllus ovdal 1940. Oahppit ožžot bargat fáttáin ja gaskkusteapmi loahpahuvvo ságastallamiin dáid birra.

Norges Historie på 45 minutter!! (Teater Joker)

Scenekunst, Trinn: 8-VG3
Istid, vikingtid, krig, fred, mer krig, middelalder og kristendom, danske konger, svenske konger, napoleonskrig….og ”booommmm” så er det 1814! Norge får egen grunnlov.
Men er vi selvstendige og hva formet egentlig nasjonen Norge?  
På en humoristisk og tankevekkende måte tar Teater Joker ungdom med på en kritisk og historisk korrekt gjennomgang av noen av de viktigste hendelsene i vår historie, med et skråblikk på både vår tids og datidens tenkemåte. I tillegg tar forestillingen også opp temaer som ofte er utelatt fra historiebøkene; de mørke kapitlene man helst ser blir glemt. Dette har også vært med på å forme oss! Forestillingen er basert på historiske fakta, og Teater Joker har jobbet tett med flere historikere i utvikling av manus.

Omstilling

Visuell kunst, Trinn: VG1-VG3
Produksjonen Omstilling handler om menneskets rolle i natur, industri og teknologi.
Omstilling er et såkalt "buzzord" - et ord som nærmest over natta blir brukt i tide og utide. Det har fått en negativ klang og knyttes til nedskjæring og omstrukturering. Men hva skjer når forfattere og kunstnere blir spurt om hva de synes ordet betyr? Og hva tenker ungdommer og pensjonister om temaet? Gjennom et prosjekt som involverer ca. 50 mennesker har boka Omstilling. Menneskets rolle i natur, industri og teknologi blitt til. I tillegg ligger det 6 konserter og 20 foredrag fritt ute på Youtube.
Det store spørsmålet i prosjektet er:
"Hvilken framtid skal vi ha? Og hvem er det egentlig som bestemmer hva vi skal omstille oss til?" Når Omstilling møter elever i skolen, blir de selv involvert i å fundere litt over disse spørsmålene. De får se hvordan forfattere, billedkunstnere, fotografer, designere, artister og foredragsholdere har forholdt seg til temaet. Litt annerledes enn politikere og næringslivet.

Polarheltenes læremestre - Tromsø museum

Kulturarv, Trinn: VG1-VG3
Formidling, samtale, praktiske øvingerFridtjof Nansen og Roald Amundsen satte Norge på kartet med polare oppdagelser og erobringer. Hva skilte dem fra andre polfarere? Det handlet mye om hvem polarheltene hentet lærdom fra.
Nansen møtte inuitter på Grønland. Han forsto at han måtte kle seg og lage mat som dem, padle kajakk og kjøre hund.
Nordnorske ishavsskippere ga Nansen råd om konstruksjonen av Fram. Amundsen kjøpte Gjøa i Tromsø, og mannskap fra ishavsmiljøene var med på de store norske polarekspedisjonene.
Har du snow-how? Lær å overleve i Arktis slik oppdagerne gjorde.

Puslespeil

Musikk, Trinn: 1-7
Er en som mobber andre en stor bøllete bråkmaker? Er de som blir mobbet små skremte mus? Eller er alle litt av hvert?Roy-Frode Løvland, som dere møter i forestillingen, vet hvordan det er å bli mobbet og hvordan det føles å bli holdt utenfor. Nå kommer han til dere for å fortelle om hvordan det var for han.

Rasmus på luffen (Sanzén Produktioner)

Scenekunst, Trinn: 1-7
Rasmus är en liten pojke som bor på ett barnhem för övergivna barn. En dag bestämmer han sig för att rymma! Han träffar Paradis-Oskar och tillsammans ger dom sig ut på luffen på spännande och roliga äventyr.
Rasmus på luffen är en föreställning fylld av karaktärsspel, rörelse, mim, sång, musik, lust, galenskap, vemod, spänning och passion!Rasmus er en liten gutt som bor på et barnehjem for forlatte barn. En dag bestemmer han seg for å rømme! Han møter Paradis-Oskar og sammen begir de seg ut på loffen på spennende og morsomme eventyr.Rasmus på luffen er en forestilling full av karakterspill, bevegelse, miming, sang, musikk, lyst, galskap, vemod, spenning og lidenskap!
Forestillingen er basert på Astrid Lindgrens folkekjære fortelling Rasmus på luffen. Anders Sanzén spiller alle 18 rollene på scenen. Bo Platzack er musiker.Trailer

Salangsverket - et industrieventyr - Sør Troms museum

Kulturarv, Trinn: VG1-VG3
Bli med på en reise tilbake til den lokale industrielle revolusjonen! Salangsverket ble bygget opp i Salangen ved forrige århundreskifte og foredlet jernmalm som de eksporterte til utlandet. Det medførte nye, store bygninger, tilflytting av arbeidere, man fikk butikker og elektrisitet. Industrieventyret ble likevel svært kortvarig med drift kun fra 1907-1912. I dag er det bare ruiner igjen.
I denne produksjonen får elevene lære mer om da den industrielle revolusjonen kom til Salangen og hvilke konsekvenser dette fikk for lokalsamfunnet. Elevene vil få oppgaver knyttet til temaet som de skal jobbe med. Vi vil først være på Lundbrygga før vi drar ut og ser på ruinene som står igjen etter Salangsverket på Langneset i dag. 

Sameblod - Bestillingstilbud

Film, Trinn: 6-VG3
Den prisvinnende sør-samiske spillefilmen Sameblod, regissert av Amanda Kernell, har vunnet prestisjefylte priser og hatt utsolgte visninger på fire av de fem største filmfestivalene i verden. Nylig vant den også verdens største filmpris «Dragon Award - Best Nordic Film» på Gøteborg Filmfestival.
Sameblod er en kjærlighetserklæring til dem som forlot, og de som ble værende.
Elle Marja, 14 år, er reindriftssame. Hun blir utsatt for rasisme på 1930-tallet, og rase-biologiske undersøkelser på kostskole. Hun begynner å drømme om et annet liv. For å oppnå dette, må hun bli en annen, og bryte alle bånd med sin familie og kultur. Sameblod gir oss innblikk i hvordan det var å vokse opp i den samiske kulturen på 1930-tallet, samtidig som vi ser hvordan storsamfunnet behandlet samene. Lite er overforklart og realismen er både sterk og rørende.“Sameblod” lea filbma mii govke midjiide oaidnit mo 1930-logu lei bajásšaddat sámi kultuvrras, ja seammás mii beassat oaidnit mo stuorraservodat gieđahalai sámiid. Unnán lea badjelmearálaččat čilgejuvvon, ja realisma lea sihke fámolaš ja njuorradeaddji. Filmma váldoolmmoš, njealjenuppelot­jahkásaš Elle Márjá, lea boazodollui gullevaš sámi nieida  geasa deaivida rasisma ja nállebiologalaš iskkadeamit dan biebmoskuvllas mas son lea oahppi. Elle Márjá niegadišgoahtá earálágan eallima birra. Vai ollešii dasa, de son ferte nuppástuvvat, oppalohkái botket čatnasiiddis bearrašii ja kultuvrii. Dát bálkkašumiid vuoiti oarjelsáme filbma, maid Amanda Kernell lea hovden, lea vuoitán gudneárvosaš bálkkašumiid ja olahan lohppii vuvdojuvvon čájehemiid stuorámus filbmafestiválain. Gieskat dat vuittii «Dragon Award - Best Nordic Film» nammasaš filbmabálkkašumi Gøteborg-gávpoga filbmafestiválas. ​Trailer

Selfie

Musikk, Trinn: 8-10
Trommeslager, komponist og multimusiker Andreas Bratlie møter oss helt alene med sitt musikalske selvportrett Selfie.
Det handler om å bli sett, og ikke. Om følelsen av adrenalin når alt raser av gårde i høyt tempo. Så roer det seg plutselig, alt står stille. Ingen likes. Er det ensomhet, eller erkjennelsen av å være alene i verden på sosiale nettverk?Med beatboksing og marimba, trommer, sang og videografikk spiller Andreas Bratlie en konsert inspirert av livet  på sosiale medier.

Denne konserten er basert på et viktig tema og åpner for diskusjon og refleksjon rundt hvordan vi opptrer i sosiale medier og bruk av nettvett.

Skipsverftshistorie i Harstad - Sør-Troms museum

Kulturarv, Trinn: VG1-VG3
I 1895 bygde Richard Kaarbø en slipp for å betjene dampskipstrafikken i Nord-Norge. Harstad Mekaniske Verksted fikk i perioden 1906 til 1919 følge av en rekke større og mindre verksteder, blant annet Nielsens Mek. Verksted. Verftene produserte alt fra skip til vinsjer, lanterner, snøploger, busskarosseri, dampmaskiner, dampkjeler og tankanlegg. Skipsreparasjon og vedlikehold har likevel hatt størst prioritet og omfang.

Gjennom tekster og musikk, skrevet og framført av Ola Bremnes, og hverdagsskildringer fra en arbeidsdag presentert av skipsverftets pensjonister ønsker vi å gi elevene innblikk i denne viktige delen av vår lokalhistorie.

Snakk for deg sjøl - skrivekurs - Bestillingstilbud

Litteratur, Trinn: 5-10
I dette skriveverkstedet med skrivepedagog og dramatiker Rebekka Brox Liabø eller Alexander Martinsen skal elevene uttrykke seg gjennom å skrive, og gjennom å dele videre med hverandre. Kanskje vil det være med på å stimulere dem til å benytte skriving i større grad både privat og i skolesammenheng. Gjennom teknikker fra kreativ skriving og teater skal elevene bli tryggere på å uttrykke seg skriftlig og stole på sin egen stemme. Teknikkene elevene lærer under dette verkstedet vil kunne hjelpe dem å sette pris på skriving, og reflektere rundt det som opptar dem, om det er skole, fremtiden, hvem de er, og hvilke interesser de har.
Verkstedet kan holdes på samisk hvis det er ønskelig. 
Les mer om prosjektet  www.snakkfordegsjol.no
Info om Rulleramp  www.snakkfordegsjol.no

Stormfugler

Litteratur, Trinn: 1-4
Forfatter Jill Moursund leser fra boka Stormfugler . Boka er lagt til et maritimt miljø, den handler om flytting, å grue seg til og frykte det nye og ukjente. Alle vet hvordan det er å grue seg intenst til noe – hva skal man gjøre, kommer det til å gå bra, hvordan skal man tenke? 
Jill er også illustratør og har laget illuastrasjonene i boka selv. Hun vil forklare litt om hvordan hun jobber med tegning, collage og maling for å forenkle og gjøre tilgjengelig innholdet gjennom bilder.Besøket vil bestå av opplesing fra boka, samtale og workshop.
"Jill Moursund er blitt en av de aller beste blant barnebokillustratørene her til lands. I «Stormfugler» er hun på sitt beste," skriver Hamar Arbeiderblad i sin anmeldelse. 
Geir Vestad skriver videre at "i forholdet mellom barnet og fuglen gjør Jill Moursund noen av sine vareste og ømmeste skildringer av vennskap. Det er illustrasjonene som er styrken ved boka. Men teksten fungerer fint den også, fordi den er så stram og naken at den lar bildefortellingen komme til sin rett med all sin varsomme ømhet.
Terningkast: 5
http://www.jillmoursund.no

Tobias og dagen det smalt (Rimfrost teaterensemble i samarbeid med Hålogaland Teater)

Scenekunst, Trinn: 1-4
«Det er mange som kaller meg for Cecilie. Nesten alle kaller meg for det faktisk. Men inni meg er jeg en gutt. Til og med mamma og pappa tror at jeg heter Cecilie. Fordi... sånn som dere seg meg nå, er sånn jeg føler meg inni meg. Tobias er det fineste navnet jeg vet om. Jeg tror at det er navnet mitt. »Alle tror at Tobias er Cecilie, til og med mamma og pappa tror det. Og det er jo ikke så rart, fordi utenå har han jo jentekropp. Sammen med den usynlige dinosaurvennen Konrad kan Tobias være seg selv og gjøre det han har mest lyst til å gjøre; lete etter den mystiske dinosauren Amfisølias.«Vi skal ta dere med på en reise inn i dinosaurenes fantastiske verden. Og vår guide på reisen er verdens fremste dinosaurekspert. Tobias! Tobias kan alt som er verdt å vite om dinosaurer, fra den minste lille filleøglen til giganten Tyrannosaurus Rex.»Bestevennen Pauline er den eneste som vet hvem Tobias er. Hun prøver å hjelpe, men likevel føles det som da meteoren kolliderte inn i jorda og alle dinosaurene døde. Hva kommer til å skje hvis alle får vite hvem han egentlig er? Forestillingen tar utgangspunkt i samtaler med barn og voksne om kjønnsidentitet, og det er disse samtalene som danner grunnlaget for forestillingen. Tobias og dagen det smalt er en forestilling om identitet, dinosaurer og vennskap. Gjennom en miks av fantasi og virkelighet utvikler forestillingen kunnskap og innsikt som hjelper oss å forstå at det er mange måter å være menneske på.Etter forestillingen vil det være mulighet for å snakke med skuespillerne eller tegne i tegnekroken vår. Dette vil kreve mer tid enn programlengden på 50 min, da dette kun gjelder forestillingen.Trailer

Tromsungdom leser. Bokprat og informasjon

Litteratur, Trinn: VG1-VG3
Tromsungdom leser er et tredelt tilbud som består av et forfatterbesøk og en bokprat for elvene i tillegg til et faglig seminar for lærere og skolebibliotekarer. Bokpraten arrangeres av Troms fylkesbibliotek i uke 7 og 8 og holdes av erfarne litteraturformidlere, som presenterer norsk og utenlandsk samtidslitteratur tilpasset elever på ulike studieretninger. Bokpresentasjonene kan knyttes til skolenes egne lesestimuleringstiltak og brukes som introduksjon til fordypnings-oppgaver.Forfatterbesøkene arrangeres av Den kulturelle skolesekken i ukene 10, 11 og 12. I år er det forfatter Monika Steinholm med Fuck verden  og komiker og forfatterAndré Ulveseter med Ett ord – bilder i kampen mot særskrivingsfeil  som tilbys. Skolene kan selv velge hvilken av disse produksjonene de ønsker å knytte opp mot Tromsungdom leser. Se nærmere presentasjon av deres produksjoner i denne katalogen.Seminaret arrangeres i slutten av januar og inneholder en presentasjon av bokpraten og forfatterne i tillegg til et forfattermøte og et formidlingsforedrag.I påmelding til Tromsungdom leser inngår både bokprat, forfatterbesøk og litteraturseminar. Husk å melde hvilken forfatter dere ønsker.Aktuell informasjon finnes på kulturitroms.no og på bloggen Tromsungdom leser: tromsungdomleser.wordpress.com   

Tungeskjærerne - anbefalt film

Film, Trinn: 1-7
Langt mot nord, ytterst i havgapet, jobber flittige små hender med store, kvasse kniver. Vi er på Myre i Øksnes, og hver ettermiddag løper unger helt ned i femårsalderen entusiastisk ned på kaia. Endelig er barnehage- og skoledagen over, det er tid for jobb. 
Her er torsketungeskjæring en lang tradisjon. Dette miljøet rammer inn historien om byjenta Ylva som i vinterferien drar for å besøke mormor, morfar og den erfarne tungeskjæreren Tobias. De to ble kjent forrige vinter og nå skal Ylva prøve seg som tungeskjærer selv.I TUNGESKJÆRERNE får vi bli med på barnas premisser, og får innblikk i livene deres både i lek og alvor. Regissør Solveig Melkeraaen viser med stor sensibilitet hvordan de unge ansvarliggjøres, hjelper hverandre, vokser som mennesker og reflekterer over livets både lyse og mørke sider. Filmen var åpningsfilm på TIFF 2017 og er en vakker fortelling om vennskap, ansvar og livet ved kysten vår.Skolene må selv bestille og organisere visning av filmen, ta kontakt med distributør Tour de Force. 

TrailerFilmen finnes på Filmweb

Veslefrikk med fela

Musikk, Trinn: 1-4
Veslefrikk med fela er eitt av våre mest kjende og kjære folkeeventyr samla av Asbjørnsen og Moe. Historia handlar om den vesle, fattige guten som tjener tre skilling for tre års arbeid. Desse gjev han alle bort ein etter ein fordi nokon andre treng skillingane meir enn han sjølv. Det løner seg å vera god mot andre, for Veslefrikk får oppfyle eitt ønske for kvar skilling han gjev frå seg.Erlend Apneseth, Margit Myhr og Vetle Springgard fortel dette eventyret gjennom song, spel, dans og skodespel.Ungane får oppleva spenstig hallingdans og akrobatiske krumspring, mektige hardingfeleslåttar, var song og humoristiske karakterar på scena.

Vinduer (Hålogaland Teater)

Scenekunst, Trinn: 8-VG3
Vinduer er en forestilling om forflytning, enten den er selvvalgt eller påtvunget. Den handler om viktigheten av å bli forstått og å gjøre seg forstått.
Vi møter unge mennesker med ulik geografisk og kulturell bakgrunn. Vinduer åpnes inn til en verden uten klare grenser, men hvor gamle grenser likevel står som stengsler.
Klokken er 16.07. Det er februar året er 2019. I korte glimt hører vi stemmer fra en seng i Buenos Aires, en søppelplass utenfor Paris, en stue i Karasjok, en strand ved Fukushima, et toalett i USA og en containerhavn i Afrika. Vi hører unge stemmer som vil vekk, videre og frem.
Vinduer er en idé som ble født i 2008. Forfatteren Veronica Salinas hadde vært på besøk i Buenos Aires og truffet sin bror og hans anarkistisk gruppe. Før hun traff dem så hun på anarkisme som en gammel og romantisk idé, men hun skjønte raskt at for broren og hans kamerater var anarkismen mer levende enn noen sinne.En måned senere kom Salinas hjem til Oslo og leste at over 4000 unge mennesker hadde søkt om å få bli deltagere i Paradise Hotel. Samme uke fikk Salinas en telefon fra broren sin: hans beste venn var forsvunnet. Han ble funnet død noen uker senere med et skudd i hodet.

Ytringsfrihet for alle?

Litteratur, Trinn: VG1-VG3
I Norge finnes det 14 såkalte fribyer – byer som gir beskyttelse til forfulgte forfattere, journalister og kunstnere, slik at de skal kunne fortsette å uttrykke seg fritt uten frykt for å bli sensurert eller kneblet. I denne produksjonen skal elevene få møte fribyforfatter Asieh Amini som ble aktivist fordi hun skrev, og forfatter  og regissør Lene Theres Teigen.Sammen forteller de om kampen for menneskerettigheter og ytringsfrihet i Iran og i Norge. Elevene får lytte til persisk poesi og norsk kamppoesi og inviteres avslutningsvis inn i samtalen.

Å skape ei historie - Bestillingstilbud

Litteratur, Trinn: 5-7
"Målet er at besøket skal fremje leselyst og interesse for og kunnskap om skriving. Opplegget i timane er at eg les frå bøkene mine, ein serie på tre mysteriebøker for 9-13-åringar. I tillegg snakkar eg om å korleis ei historie blir til. Eg fortel om eigen skriveprosess, korleis eg startar med ein ide, tenkjer handling, og vidare korleis eg utviklar ei historie. Eg lar elevane vera delaktige ved at vi saman vurderer kva som kan skje vidare i ei historie. Timen startar gjerne med at eg les noko som gjer elevane nysgjerrige, fordi dei gjerne vil vita kva som skjer vidare. Eg trur det mykje er gjennom konkrete møte med litteratur at leselysta blir vekt eller styrka."

Å ta vare på fortiden - museumskurator for en dag - Nord-Troms museum

Kulturarv, Trinn: VG1-VG3
Det er museer over hele verden, fylt med gamle ting. Men hvorfor det? Hvorfor tar man egentlig vare på gamle og av og til stygge ting? Dette er noen av spørsmålene vi prøver å besvare gjennom dette tilbudet. Målet er at elevene får kjennskap til hvordan man jobber på et museum.Opplegget inneholder et lite foredrag og visning av en kort film (5 minutter). Deretter er det tid til litt spørsmål og svar før vi lar elevene få prøve seg i konservatorjobben.De arbeider to og to, og får utdelt en gjenstand de skal registrere. I forbindelse med dette skal det bl.a. fylles ut et skjema som beskriver vekt og mål på gjenstanden. Etterpå setter elevene sammen en utstilling, presenterer gjenstandene og forteller hva de har jobbet med. 
Uttrykksform
Målgruppe
Tidspunkt
Åpne filter