Erika Toth og 4 elleville gutter klare for 5 konserter med høy energi

At fiolinist og landsdelsmusiker Erika Toth kan formidle ungarsk fyr og flamme på fiolin, det vet mange. Men når hun i tillegg får selskap av 4 elleville gutter, er resultatet en konsert som vil løfte taket på 5 utvalgte konsertlokaler i Troms og Oslo denne uka.

Magyar Hot Club er et samarbeid mellom trioen Rio de Trokkones og landsdelsmusiker Erika Toth. Denne gjengen er blant de mest spenstige du noen gang har hørt; dette er et ensemble som kan høste trampeklapp fra første nummer! De har mellom 2014 og 2018 gledet et stort publikum i Nord-Norge, Østlandet og Russland med sin elleville fremføring av ungarske og sigøynerfavoritter. Det er bare å lese Atle Trondsens anmeldelse for Harstad Tidende av konserten på Borkenes 14. april 2015: «…musikken formidlet en mosaikk av ulike følelser, det være seg glede, sorg, sentimentalitet, aggressivitet, krigerske holdninger og andre følelser.» Videre skrev han: «De enkelte musikkstykkene var fysisk krevende, men det må sies at den fysiske formen syntes å være på topp blant aktørene, og særlig da hos Erika Toth. Hun kunne kanskje stå frem som en god reklame også for norske treningssentre.».

Fiolin, saxofon, kontrabass og akkordeon (trekkspill) er en nokså utradisjonell sammensetning av instrumenter; men gjesteartisten gir utvilsomt forestillingen et ekte «gipsy» stempel. Vi snakker om sigøynermusikeren Giani Lincan, en ekte virtuos på cimbalom. Dette instrumentet er en slags hakkebrett som spilles med to klubber og er typisk for ungarsk og rumensk sigøynermusikk. Vet du ikke hvordan en cimbalom låter, må du bare komme på konserten og høre selv.

Magyar Hot Club har spilt mange konserter i Sør-, Midt- og Nord-Troms siden 2014. Til denne konserten har repertoaret blitt fyldigere, bl.a. beriket av enkelte numre der cimbalomisten kan briljere med imponerende virtuositet. Vi skal ikke avsløre det fulle programmet, men det blir innslag av kjærlighetsvalser, kanarifugler og smittsom «Shabadaba»-stemning. Magyar Hot Club garanterer halvannen time med rivende musikk av en type som ikke er å høre på vanlige norske scener. Dette skrev Arne Ivar Hanssen for Folkebladet om det samme programmet fremført i Nordavindshagen siste januar: «Erika Toth leder publikummet gjennom en heftig og fargerik musikalsk bukett. De er virtuoser i internasjonal klasse […]. Magyar Hot Club kan trollbinde publikum i en totimers nyttårskonsert

Magyar Hot Club: Erika Toth (fiolin), Ola A. Rokkones (sax), Pål Thorstensen (kontrabass), Rune Larsen (akkordeon)
Gjesteartist: Giani Lincan (cimbalom)

Turnérute uke 45:
Harstad Kulturhus, Nov. 7
Ala Grendehus, Nov. 8
Senter for Nordlige Folk, Nov. 9
Bygdetun, Nov. 10
Café Sør, Nov 11

Se og hør på Magyar Hot Club:
Kort klipp fra Nyttårskonserten på UL Fram, Borkenes, 16. januar 2018 – «Lerken»

«Shabadaba» live på Café Circa, Tromsø, 19. april 2015